Turism

Potenţialul turistic al comunei Chibed are la bază atât potenţialul peisagistic, biogeografic cât şi antropic.


Potenţialul peisagistic este prezent prin frumuseţea peisajului localităţii, prin locurile de excursii preferate de localnici, cum sunt: locul unde s-a aflat cândva castrul roman în locul numit Csombod, zona Cimitirul, zona râului Târnava Mică etc.


Potenţialul biogeografic este prezent prin pădurile întinse de foioase sau amestec din zona localităţii, care sunt de asemenea locurile de excursii al localnicilor şi a vizitatorilor care vin în sat.


Potenţialul antropic este prezent prin clădirile construite în secolul al XIX-lea, cum sunt:

♦ Casa Seprodi care astăzi găzduieşte Muzeul Etnografic al satului

♦ clădirea în care se află şcoala care este o clădire veche, a fost transformat din cazarmă militară austriacă în şcoală

♦ Biserica reformată, cu renumita orgă care se află în interiorul bisericii

♦ Monumentul eroilor, monument construit pentru amintirea soldaţilor din Chibed căzuţi în cele două războaie mondiale

♦ Monumentul ridicat în amintirea a 500 ani de la prima atestare documentară a numelui localităţii.


După 1990 în sat a început să fie practicat turismul rural, mai mulţi vizitatori din ţară şi de peste hotare au fost primiţi în casele lor de către localnici. În anul 2002- 2003 în localitatea Chibed s-a organizat mai multe manifestări cultural artistice şi sportive, ocazie cu care localitatea a fost vizitată de multe persoane. Printre altele putem menţiona festivalul de muzică populară "Perla" la care a participat în anul 2002 un nr de 30 de ansambluri populare din ţară şi de peste hotare.

În anul 2002 localitatea a fost vizitată de aproximativ 130-150 de turişti care au poposit mai mult de o zi, proveniţi din ţară, din Ungaria şi din Olanda, obiectivul lor fiind vizitarea locurilor mai importante din localitate, precum şi vizitarea celor mai renumite locuri din ţară, ca Bucureşti, Târgu-Mureş, Castelul Peleş, Cheile Bicazului etc.
Muzeul Etnografic a fost vizitat în anul 2002 de 338 de vizitatori din afara localităţii.


Ca o concluzie putem spune, că potenţialul turistic al localităţii este foarte slab valorificată chiar dacă în ultimii zece ani s-au adus modificări şi dotări importante în acest domeniu.

Ultima actualizare: 17.07.2019