Turizmus

Turizmus

Kibéd természeti, földrajzi, kulturális adottságai, gazdasági és legfőképp turisztikai potenciálja és érdekérvényesítő ereje jóval meghaladja a lakónépesség és a területe által biztosított nagyságrendet.

A térség természeti, kulturális adottságai, épített öröksége termékeny talajt biztosítanak az a turizmus meghonosodásához, széles körű elterjedéséhez.

A táj potenciálját a Kibéd környékén található természeti adottságok gyönyörűsége biztosítja. A helybéliek legkedvencebb gyalogséta turáinak helyszíne a Csombod hegye, a temető környéke és a Kis-Küküllő folyó mente.

Biogeográfiai potenciálját a hosszan elterülő lombhullató erdők és fenyvesek keveredése jelenti. Az erdei kirándulások a helybéliek és az idelátogatók egyik kedvenc szabadidő tevékenysége.

Épített örökségünket a XIX-dik században épült épületeink képezik:

♦ az önkormányzat tulajdonában levő épület amely ma a falu Néprajzi Múzeumának ad otthont

♦ az iskola épülete egy nagyon régi épület. Az egykori osztrák katonai laktanyát alakították át iskolává.

♦ A református templom, benne Bodor Péter nagyon régi orgonájával

♦ A két világháborúban elesett hősők emlékére épített Hősök szobra

♦ A falu 500 éves fennállásának alkalmából emelt emlékmű

♦ Madaras Gábor népdalénekes egész alakos szobra

♦ Seprődi János zenetudós melszobra

♦ Dr.Kibédi Mátyus István orvosdoktor melszobra

1990 után a faluban lassancskán elkezdődött fejlődni a faluturizmus. Kibéd számos kulturális és sportrendezvény helyszíne. Ezeken az alkalmakon, de nem kizárólagosan csak ilyenkor, a helyiek több hazai és külföldi vendéget fogadtak otthonaikban. Ilyen rendezvény például a „Gyöngykoszorú” néptáncfesztivál , ahol több mint 30 hazai és külföldi, népzene és néptáncegyüttes jelent meg.

Eddig évente több mint 150 olyan turista látogatott el községünkbe, aki egy napnál többet maradt. Nagyrészük az országból, Magyarországról és Hollandiából jön el hozzánk.
A faluban élőkön kívül, 2002-ben a Néprajzi Múzeumot 338 látogató kereste fel.

Gondolkodás nélkül kijelenthetjük, hogy az utóbbi tíz évben történt jelentős változások és fejlődés ellenére, a helység turisztikai lehetőségei nagyon kis mértékben vannak értékesítve.

Utolsó frissites: 13.06.2019