Infrastructura

Infrastructura tehnică a teritoriului. Lungimea drumurilor din comuna este de 10 km, din care 5 km drum comunal şi 5 km drum naţional. Din toate drumurile este 5 km sunt modernizaţi.

Prin localitatea Chibed trece drumul naţional 13A Bălăuşeri-Sovata-Odorheiu-Secuiesc-Miercurea-Ciuc şi este situat la 25 de km de Bălăuşeri, prin care trece drumul european E60 care este şi traseul rutier cel mai scurt spre capitala ţării (Târgu-Mureş-Bucureşti, 350 de km).

Prin localitatea Chibed trece linia de cale ferată, construită şi finalizată în secolul al XIX-lea, Blaj-Praid în lungul Târnavei Mici. Această cale ferată a avut un rol foarte important în viaţa satului mai ales în secolul trecut, astăzi cursele sunt foarte rare, două curse spre Blaj şi două spre Praid.
Analizând aceste caracteristici putem spune, că localitatea Chibed din punct de vedere al dezvoltării căilor de transport este relativ bine dezvoltată, însă slab valorificată atât din punct de vedere economic cât şi turistic.

  

Alimentarea cu apă. Calitatea apei râului Târnava Mică s-a deteriorat din cauza industrializării, a urbanismului, precum şi de substanţele chimice, a îngrăşămintelor minerale şi a pesticidelor folosite în agricultură. Acum 100 de ani apa râului Târnava Mică a fost potabilă, ceea ce astăzi este imposibilă fără urmări asupra sănătăţii.
Alimentarea cu apă a localităţii până în prezent a fost realizată din surse proprii, aproape fiecare gospodărie dispunând de o fântână. Însă în timpul perioadelor fără ploi lipsa apei potabile este o problemă mare în unele gospodării. Necesitatea realizării unei reţele de apă potabilă s-a impus cu acuitate, astfel în anul 2000 au fost începute lucrările pe teritoriul localităţii Chibed, până în prezent au fost instalate conductele, a fost construit bazinul de colectare a apei deasupra localităţii şi au fost montate cele 50 de puncte stradale de alimentare. Lungimea reţelei este de 9 km şi după datele noastre din 802 de gospodării 140 sunt racordate, cea ce înseamnă 17,45% din total.
Lucrările pentru introducerea gazului au fost începute în anul 1997 şi au fost finalizate în anul 1999. Lungimea reţelei este de 13 km sş 358 de gospodării sunt racordate.


Colectarea deşeurilor. Pe teritoriul comunei există o amplasare autorizată pentru depozitarea deşeurilor. Transportul este administrat de un intreprinzător local ăi este finanţat de consiliul local. Transportul deşeurilor este asigurat o dată în două săptămâni.
Nu există canalizare, ca ce este o problemă pentru localnici. Apele menajere sunt împrăştiate în incinta gospodăriilor, o mare parte infiltrându-se în sol.

 

Telecomunicaţii. Încă din mijlocul secolului al XX-lea în localitate a fost înfiinţată o centrală telefonică cu rolul de a deservi locuitorii comunei Ghindari, inclusiv a satului Chibed. În anul 2002 s-a instalat în satul Chibed o centrală telefonică digitală automată.
După datele noastre distribuitorul Romtelecom are 136 abonaţi în Chibed, care înseamnă 16%.
Localitatea este racordată şi la reţeaua de Internet, dar sunt puţini abonaţi care reprezintă de fapt instiuţiile locale.
Furnizorul televiziunii prin cablu este din Sangerorgiu de Padure, şi are 315 de abonaţi, ceea ce înseamnă mai puţin de 50% din toate gospodăriile locale.


Mijloace de transport. Cursele internaţionale sunt prezente prin curse regulate ce trec prin localitatea Chibed zilnic, pornind din oraşele Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Sovata cu destinaţia Budapesta sau spre alte oraşe din Ungaria. Acest tip de transport inexistent până în anul 1990, cunoaşte o dezvoltare explozivă mai ales după 1991.
Prin localitatea Chibed trece linia de cale ferată normală Blaj-Praid, construită şi finalizată în secolul al XIX-lea în lungul Târnavei Mici. Această cale ferată a avut un rol foarte important în viaţa satului mai ales în secolul trecut, astăzi cursele sunt foarte rare, două curse spre Blaj şi două spre Praid pe zi.

După cum se vede din datele de mai sus localitatea din perspectiva căiilor de transport este bine dezvolată.

 

Comuna are patru localitaţi infrăţite din Ungaria: Zalalövő, Püspökladány, Szatymaz şi Bakonyszombathely.
Prin legătura cu Szatymaz comuna a primit o maşina de pompieri de mare capacitate, multe utilaje mecanice şi cărţi pentru biblioteca şcolii. Prin asociaţia de cultură Seprödi János Chibed are legături cu şcoala Gimnazială de la Békéscsaba. În urma acestei legături s-a îmbogăţit stocul de cărţi al asociaţiei şi şcoala locală a primit nişte calculatoare.
Prin şcoală satul are legături şi cu localităţile Bakonyszombathely şi Püspökladány.
Elevii din aceste şcoli participă anual la excursii de schimb.

Ultima actualizare: 17.07.2019