Gazdaság

Gazdasági élet

 

A községben működő legfontosabb termelési és szolgáltató egységek a  következőek: 

Húsfeldolgozó kisüzem . A magánvállalkozást 2000- ben indították. A jelenben több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat. Fő tevékenysége az állatok vágása és a hús feldolgozása. A feldolgozott nyersanyag egy részét  saját farmjáról biztosítja, a többit helyi termelőktől,  a szomszédos településekről  és az országban található nagy magán-vagy állami állattartó gazdaságoktól vásárolja. A termékeket a faluban és a környéken ( Marosvásárhelyen, Szovátán, Székelyudvarhelyen, Nyárádszeredában) értékesítik. Marosvásárhely municípiumban három üzletet is működtet.

Gyapjúszövet gyár. A gyapjú feldolgozóiparnak Kibéden már 35 éves múltja van. Ekkor hozták létre azt a  kézműves műhelyt amelynek fő tevékenysége a fésült gyapjúfonal előállítása.  Egyike volt az akkoriban ritkaságnak számító, a helyi Néptanács által engedélyezett, magánműhelyeknek. A műhely állami és magán személyeknek egyaránt nyújtott szolgáltatásokat. Maros megye öszes falujából, de még más megyékből is idehozták a gyapjút megfésülni és fonallá alakítaní, amiből aztán főleg ruházati cikkeket (kézzel kötött gyapjúpulóvereket, mellényeket) vagy gyapjúszövetet készítettek.  Egész 1990-ig mint családi vállalkozás működött, ezután pedig Siltexim néven KFT-vé alakult és kibővítette tevékenységét.

Jelenleg a cég a következő termelési tevékenységeket végzi:

• A gyapjú előkészítése, gyapjúszál fonása
• Gyapjúszövet készítése

A gyapjú fonal a következő technológiával készül:

• gyapjú ágy elkőszítése
• nyűvés

• tiprás

• kártolás
• osztás
• sodrás, fonás

A gyapjú szövet gyártásának a következő technológiai szakaszai vannak:

• csévélés
• felvetés
• befűzés, dekatálás
• kallózás, tömörítés, ványolás
• szövés
• a végtermék, azaz szövet ellenőrzése

Az így született végtermékek a gyapjúfonal és a gyapjúszövet,  amelyet a hazai piacon értékesítenek.  Az itt alkalmazott technológia és eszközök átlag 20 évesek.Az alkalmazottak száma összesen 12. Ebből 10 nő és 2 férfi. A vállalkozás teljes mértékben magántőkére alapszik.

Famegmunkáló műhelyek. A gazdag erdészeti erőforrások , a Kibéd környékén található domb és hegyvídék kedvező feltételeket teremt a fakitermelésnek és feldolgozásnak. A múltban a fafeldolgozás nem tartozott a alaptevékenységek közé, a helységben egyetlen fafeldolgozó üzem sem létezett csak kerekesek voltak.

Ez viszont 1989 után megváltozott. A faluban két famegmunkáló műhely is létesült. Az egyikben asztalos munkákat végeznek, míg a másik műhely tevékenysége a fa rönkök felkészgyártmánnyá való feldogozásából áll. A felhasznált nyersanyagot ( fenyő, bükk, cserefa egyaránt) a kibédi és a szomszédos hegyvidéken található erdőkből nyerik. A faipari vállalkozásoknak átlagban 10 alkalmazottjuk van amiből ,természetszerűen, túlnyomó részük férfi. 
Ezek a tevékenységek negatív hatással vannak a természetre, különösen azokon a területeken ahol nagyon sok fát kivágtak. Újabb erdősítés hiányában ezeket a területeket talajerózió, talaj mosás és földcsúszamlások veszélyeztetik.

Pékség. - kenyér-és sütőipari termékek gyártása;
              - friss péksütemények, piték, torták, piskoták, lepények, fánkok készítése  

Személyszállítói szolgáltatások. 
- Kibéden csak szárazföldi személyszállítás létezik, több városon és falvan  áthaladó pontosan meghatározott útvonalakon, megállókban, a pontos időpontok szerinti indulások és érkezések alapján működik.

 Gyümölcs és zöldségtermesztő vállalkozás főbb tevékenységei:
- gyümölcstermesztés: alma, körte, szilva, cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szamóca, málna, stb.

- a bor-és csemegeszőlőfajták termesztése;

- borkészítés saját termesztésű szőlőből;
- diótermesztés;
- gyógynövény termelés;
- fűszernövények: a kakukkfű, koriander, ánizs,  paprika, kömény.

 

Építkezési vállalkozás alaptevékenységei:
- bármilyen típusú épület megépítése
- külön szakosodást ígénylő építkezési munkálatok:
. hidak, beleértve a magas autópályákat, viaduktokat, alagutakat és aluljárókat;

. csővezetékek, kommunikációs  és távvezetékek;

. városi csővezetékek, városi távközlési és elektromos vezetékek, a városi kisegítő munkák;
- előre gyártott épületek helyben történő felszerelése.

 Gépjármű karbantartási és javító műhely

 Hagyományos kőmalom

Jelentős nagyságú virágkertészet

Három pálinkafőzde

A fent említett vállalkozások mellett néhány élelmiszer üzlet és kocsma is működik.

Kibéden összesen 10 családi vállalkozás és 19 Kft. működik és 26 engedélyezett fizikai személy. Ezek összvetve 176 alkalmazottat foglalkoztatnak.  

Mindemellett  helyi mesterek kézzel gyártott téglát és hódfarkú cserepet is előállítanak, úgy hogy fával fűtött hagyományos kemencékben égetik.  A felső Kis-Küküllő mentén a téglaégetés egyike a helyi ősi mesterségeknek. A helyi mesteremberek már  eleinktől elsajátították a tégla és cserép égetéshez szükséges készségeket.

Az égetés során nyert cserép és tégla nagyon jó minőségünek bizonyul, ezért gyakran használják a helyi és a szomszédos települések építkezéseiben is.

 

Civil társadalom . A kibédi civil társadalmat több egyesület képviseli: Seprődi János Művelődési Egyesület ,  a “Köves Patak - Paraul De Piatra" Egyesület, a “Montana” Egyesület,a “Kibédi Erdőtulajdonosok Egyesülete” ,az “Imrefy” vadászegyesület, az “Ezüst Kalász” Egyesület.

A helyi tanács a Kis-Küküllő Balavásár-Szováta Kistérségi Társulás egyesületi tagja.

Mezőgazdaság.  A térségben meghatározó szerepe van az agráriumnak. Elsősorban a falvak megélhetési és foglalkoztatási gondjait oldja, vagy inkább oldaná meg, másrészt a térség gazdasági életét segítí elő.

Kibéd lakossága évszázadok óta foglalkozik mezőgazdasággal, úgy növénytermeszéssel mint állatnyésztéssel.

A falu földjeinek szerkezeti összetétele a következő:

 

Hektár

Erdők

988,93 ha

Legelők

362,47 ha

Kaszálók

703,96 ha

Szántóföldek

1307,40 ha

Ahhoz hogy a jelenlegi követelményeknek eleget tudjon tenni és fel tudjon zárkozni a modern mezőgazdaság szintjére Kibédnek  gyors fejlődésre lenne szüksége. Viszont ez a megfelelő gépesítés és befektetés nélkül elérhetetlen. A faluban senki sem foglalkozik biómezőgazdasággal,  annak ellenére hogy a piacon  a biotermékek iránti érdeklődés, kereslet állandóan növekszik.

Kibéd egyik legkülönlegesebb, mezőgazdasághoz kapcsolódó sajátossága a nagymennyiségű vöröshagyma termesztés. A hagyma egy részét már ősszel, a begyűjtés után eladják. A többit egész tavaszig otthon tárolják.  Főleg piacokon és a közeli városok üzleteiben értékesítik, de ha valaki áthalad Kibéden bármikor vásárolhat hagymát. Sok kapuban nagy ügyeséggel felfűzott vöröshagyma fürtök vagy kosarakban elhelyezett hagyma csalogatja a szemet.                    Széles körben elterjedt a magról termelt hagymapalánta árúsítás is. Február- márciusban elültetik a hagymamagot, majd május-júniusban a hagymapalántákat Csík és Gyergyó környékére viszik eladni.
A kapuban árulás azért is terjedt el, mert Kibédnek nincs piaca ahol a termelők szervezett formában értékesíthetnék termékeiket. Viszont ez egy jól bevállt módszer, főleg a nyár folyamán, mikor a Szováta fürdő fele tartó turisták nagyon nagy számban haladnak át a településen. S nemcsak áthaladnak, vásárolnak is.

Kibéd legelőit, kaszálóit, valamint a termőföldek egy részét ( kukorica siló, lucerna, lóhere) állattenyésztésben használják. 1990 óta több mikro sertésfarm jött létre. A legnagyobbnak egy 50 sertésből álló állomány van. Viszont egyik farm sem felel meg az uniós előírásoknak.

Utolsó frissites: 17.07.2019